• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

december 2018

Vrijdag 24 en zaterdag 25 november El Jadida N 33 44.193 W 07 19.389 (145 km)

Hier bezoeken we de Medina, waar het heel rustig is en veel winkeltjes gesloten zijn. We lopen over de stadsmuur, waar we een mooi uitzicht hebben over de oceaan en de stad zelf. In de haven liggen honderden vissersbootjes kris kras door elkaar, hoe de vissers hier hun boot terug vinden en ook nog de oceaan weten te vinden is ons een raadsel.

P1080433P1080449

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een restaurant, waar heel veel lokalen zitten te eten, bestellen we vis, die gepaneerd blijkt te zijn en bovendien in de frituur gebakken, niet echt bijzonder dus.

Zondag 26 t/m donderdag 29 november Oualidia N 32 43.902 W 09 02.628 (81 km)

Als we Oualidia binnen rijden zien we meteen een ontzettende grote markt, we zetten de auto aan de kant en lopen de markt op. Het is er heel druk, je komt slechts voetje voor voetje vooruit, er wordt van alles verkocht van kleding tot vis en karren vol met mandarijnen. De kleding ligt op grote hopen op de straat, de schoenen, niet in paren aan elkaar verbonden, idem dito. Als we sinaasappels gekocht hebben verlaten we gauw de drukte.

De parkeerplaats waar we drie nachten blijven staan is bewaakt en ligt dichtbij zee. Hier maken we een paar prachtige strandwandelingen. Het is een mooi zandstrand, maar direct daarna zijn er fel groene akkers, waar wortelen, bloemkool en nog meer groentes worden verbouwd. Op het strand zijn regelmatig kliffen, waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt op de zee.

P1080497P1080490

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke avond bestellen we bij Ali een maaltijd, zijn vrouw bereid dit in eigen keuken, zo beweerd hij. Zo eten we couscous, waar we beiden niet echt dol op zijn, maar de Tajine smaakt echt heel lekker, je hebt drie varianten, kip, schaap en rundvlees, verder zit er veel groente in, zoals wortel, bloemkool, olijven, augurk, uien en veel kruiden. Ook komen er regelmatig verkopers van verse vis langs, die verder niet blijven zeuren.

De laatste nacht in dit plaatjes verhuizen we naar een camping, we hebben water nodig en willen ons weer eens uitgebreid douchen. Daar komen we een Duits echtpaar tegen, die we in Mexico twee keer hebben ontmoet, zo zie je maar weer dat de wereld van reizigers toch wel heel erg klein is.

Vrijdag 30 november Buhaira Sidi Abd Errahman N 32 19.282 w 09 10.652 (72 km)

We rijden over de R 301 naar Safi, de keramiek stad. De weg is goed en de uitzichten prachtig, de dorpjes die we doorrijden zijn overal druk, er zijn veel ezeltjes met zwaar beladen karren op de weg, de eigenaar zit vaak verveeld op de bok.

In Safi vinden we snel een parkeerplaats, zodat we de Medina kunnen bezoeken. We worden al snel gevolgd door een jongen die ons heel vriendelijk verteld hoe we naar de Medina moeten lopen, maar hij brengt ons naar de pottenbakkerij. We krijgen een rondleiding, hoe de potten worden gebakken en bewerkt met mooie kleuren, alles met de hand gemaakt. Zelf mogen we proberen een pot te draaien op de draaischijf, maar dat gaat mij toch niet zo goed af. Na deze rondleiding worden we de “winkel” in geloosd en toch wel van ons verwacht dat we iets kopen. We besluiten een paar keramiek-schoentjes te kopen, uiteraard moet er wat aan de prijs af, we krijgen er twee voor de prijs van één.

P1080505P1080512

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat het vrijdag is, is de Medina om 14.00 uur gesloten, want men moet naar de moskee om te bidden, er zijn nog wel wat winkeltjes open maar er is totaal geen sfeer, dus we houden het al gauw voor gezien.

Daarna bezoeken we een supermarkt en kopen daar veel vlees in, we kunnen nu de diepvries gebruiken, sinds we nieuwe zonnepanelen hebben en meer capaciteit aan batterijen, hebben we voldoende stroom om die te gebruiken. Groente en fruit komen we genoeg langs de kant van de weg tegen, vlees ook wel, maar dat vertrouwen we niet zo erg.

Daarna rijden we naar het Buhaira Sidi Abd Errahman meer, onze eerste echte onbewaakte overnachtingsplaats in Marokko.

Zaterdag 1 t/m maandag 3 december Souira qdima N 32 02.285 W 09 20.529 (43 km)

Het is vannacht heel stil geweest, het enige wat we hoorde was het kabbelen van het water op de oever.

Tegen tienen wordt er op de deur geklopt en staat de politie voor de deur, ze kijken niet al te vriendelijk. Ze vragen of we hier vannacht geslapen hebben en als wij het bevestigen, vinden ze het goed en rijden weer verder. We hebben nog steeds geen idee of we in Marokko vrij mogen kamperen, of dat het verboden is.

Over een bar slechte weg, veel gaten en heel smal, aan de kanten, waar het asfalt helemaal weggereden is door vrachtwagens en de weg ook nog eens weggezakt is. We rijden naar Souira Qdima, waar we pal aan het strand parkeren en hier gaan genieten van het mooie weer.

's Middags komt er een Nederlandse Marokkaan langs, die heel goed Nederlands spreekt.

Hij verteld ons dat je best overal mag kamperen alleen, de koning heeft bevolen, dat alle toeristen geen overlast, in welke vorm dan ook, mogen ondervinden. Zo daarom worden we dus, bij de vele controles die langs de kant worden gehouden, nooit aangehouden. Verder wil de politie liever niet dat je zomaar overal gaat kamperen, omdat ze dan je veiligheid niet kunnen garanderen.

P1080535P1080538

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 4 en woensdag 5 december Moulay Bouzarqtoune N 31 38.537 W 09 40.605 (71 km)

Ook vandaag een bar slechte weg, hierdoor is de uitlaat los gegaan en rijden we nu rond met een soort raceauto, die ontzettend veel lawaai produceert. Hier kunnen we weinig aan doen en we zullen moeten wachten met repareren totdat we in een grotere stad zijn. We parkeren weer vlak langs de oceaan naast een militairenpost, waar we gratis mogen staan. We maken een paar lange strandwandelingen en zo komen we de dagen wel door.

P1080557P1080565

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 6 december Essaouira N 31 30.654 W 09 45.980 (38 km)

Omdat dit een wat grotere stad is, zoeken we naar een garage die de uitlaat kan maken. Na wat heen en weer gerij, vinden we een kleine werkplaats, waar buiten langs de kant van de weg de uitlaat wordt vastgezet. Hij bleek helemaal los getrild te zijn, we laten meteen de smeerpunten smeren zodat de auto er weer even tegen kan.

Op nog geen 3 minuten lopen van de Medina vinden we een bewaakte parkeerplaats waar we ook de nacht kunnen doorbrengen. De middag brengen we door in de smalle straatjes van de Medina. Hier zitten veel vrouwen buiten amandelen te persen, dat gebeurd op een grote stenen schaal, waarop een soort deksel met handvat zit, deze deksel wordt met de hand gedraaid en zo komt er langzaam olie uit. De olie kan je dan in flessen kopen. Er zijn twee soorten de een om te koken en de ander voor cosmetica en zou zeer goed zijn voor de huid. Pas tegen de avond keren we terug naar de camper, waar opeens allemaal mannen zitten en een bordspel aan het spelen zijn. Dit gebeurd gewoon op de straat en de stenen zijn doppen van flessen, er spelen echter maar een paar mannen en de rest staat erom heen en kijkt toe. Pas als het echt donker wordt, breekt men op en gaat naar huis.

P1080574P1080579

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 7 t/m zondag 9 december Ounagha N 31 32.655 W 09 33.014 (26 km)

Voordat we de stad uitrijden worden we aangehouden door de politie. We hebben achterelkaar twee overtredingen begaan. Ten eerste zijn we niet gestopt voor een stopbord en ten tweede hebben we de rotonde niet helemaal genomen maar “afgesneden”. De boete bedraagt 550 dhr. (55 euro), maar omdat we toeristen zijn hoeven we maar één boete te betalen en dat is uiteraard de duurste, 400 dhr. Natuurlijk gaan we in discussie, we vertellen dat we de borden niet kunnen lezen en dat men in Nederland nooit helemaal hoeft te stoppen voor een stopbord, enz. enz. maar de politieman wil verder van niets weten. Maar als we willen betalen en zeggen dat het wel erg veel geld is, neemt hij slechts 200 dhr aan en stopt die in zijn zak. Daarna schrijft hij een bon uit voor 150 dhr en zo stopt hij dus 50 dhr. in zijn eigen zak. Zo zie je maar dat zelfs over bonnen valt te onderhandelen, als de persoon in kwestie er zelf maar wat beter van wordt.

We rijden door naar een camping, waar we dezelfde dag de was doen in een wat verouderde machine. We moeten zelf (warm)water in de machine gooien en kunnen dan de instelknop op 15 minuten draaien zetten, daarna kunnen we dit herhalen totdat we denken dat de was wel schoon is. Daarna kan je het water, gewoon over de grond, uit de machine laten lopen, om er weer schoon water er in gooien om te spoelen. Het is natuurlijk behelpen, maar ik moet eerlijk zeggen de was was schoner dan de laatste keren bij de wasserette. Drogen kan de was boven op het dak van het huis, waar een lekker windje staat en de zon de hele dag schijnt.

P1080588P1080591

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag lopen we naar het dorp, wat niet echt veel bijzonders is, maar de wandeling door het glooiende landschap is mooi. Op zondagochtend horen we dat er in het dorp, 5 km verderop, een wekelijkse markt wordt gehouden, we besluiten om daarheen te lopen en een daar kijkje te nemen. Het is een drukke en grote markt, er is van alles te koop en zoals we al zo vaak gezien hebben, ligt de groente en het fruit, in grote hoeveelheden, weer eens gewoon op de straat en onder het stof. De verkopers zitten er dan tussen en wachten rustig hun klanten af. Wat verder opvalt is dat er bijna geen vrouwen op de markt lopen, sporadisch zie je één lopen, de mannen doen hier blijkbaar de boodschappen en de vrouwen zitten thuis.

P1080612P1080614

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een bergje olijven                                                                                       de slager

We drinken ergens op een terrasje groen thee, wat hier veel gedronken wordt, deze keer krijgen we de suiker er apart bij, wat wij wel zo lekker vinden.

Maandag10 december Chichaoua N 31 32.928 W 08 45.415 (81 km)

Tijd om verder te trekken we gaan richting Marrakesh, maar doen voor de nacht eerst het plaatsje Chichaoua aan. Het stelt weinig voor, maar voor vannacht staan we veilig naast het politiebureau.

Dinsdag 11 december Marrakesh N 31 37.187 W 07 59.934 (75 km)

Ook vandaag worden we door de politie aangehouden, al onze papieren worden gecontroleerd tot aan het APK formulier aan toe. Nadat alles in orde bleek te zijn mogen we doorrijden. Een paar dagen geleden schreef ik dat de toeristen, op last van de koning, niet mogen worden aangehouden, blijkt dus niet helemaal waar te zijn.

We zijn al vroeg in Marrakesh, zodat we de hele middag hebben om de stad te bezoeken. We kunnen de Tierelier op 5 minuten lopen van het centrum, op een bewaakte parkeerplaats, parkeren en daar ook overnachten.

Het Place Jemaa El Fna is een mooi groot plein waar veel te doen is, er wordt ook hier van alles verkocht, maar we zien ook een slangen bezweerder. De souk is weer geweldig om te bezoeken, hoewel ook deze uit een labyrint van kleine straatjes bestaat, komen we toch steeds weer uit op het grote plein. De souk is eigenlijk voetgangersgebied, maar de brommertjes rijden daar toch als gekken, je moet goed opletten dat je niet aangereden wordt, regelmatig voelen we ze vlak langs ons scheuren. De winkeltjes zijn zoals overal erg smal en diep, als we even blijven staan om iets te bekijken, worden we meteen aangesproken dat er binnen nog veel meer is. Dat vinden we eigenlijk een beetje vervelend, aangezien we al een paar keer te horen hebben gekregen dat Nederlanders bekend staan om “kijken, kijken en niet kopen”. Nou snappen we wel dat iedere verkoper wat wil verkopen, maar onze ruimte is natuurlijk ook maar beperkt en als we alles zouden kopen wat we leuk vinden zouden we al gauw de camper niet meer in kunnen.

P1080621P1080624

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een middag steeg in steeg uit gelopen te zijn, lopen we weer terug naar de camper en hebben daar een heel rustige nacht.

Woensdag 12 december Oued Ghdat N 31 20.579 W 07 23.598 (105 km)

Voordat we Marrakesh uitrijden doen we nog boodschappen, tanken diesel en laten de Tierelier wassen. Het is hard nodig dat deze gewassen wordt, het zout van de oceaan kleeft als het ware aan de auto. Helemaal schoon en vol verlaten we Marrakesh, eerst over een prachtige vierbaansweg, die al snel veranderd in een tweebaansweg. We zijn op weg naar de Tizi-n Tichkapas, die door een prachtig natuurgebied naar een hoogte van 2.200 meter ophoog slingert. Helaas wordt er aan de weg gewerkt en is deze is hierdoor zo slecht dat rijden een grote concentratie vergt. Als we dan eindelijk onze bestemming bereiken worden we meteen belaagd door mannelijke inwoners die whisky of jenever willen, helaas voor hun hebben we dat niet in huis. Gelukkig vinden we even buiten het dorp een mooi plaatsje voor de nacht waar iedereen ons met rust laat.

Donderdag 13 december Ait-Ben-Haddoe N 31 02.555 W 07 07.759 (95 km)

Vandaag rijden we over een heel goede nieuwe weg de Tizi-n Tichkapas, we hebben prachtige vergezichten, kortom een feest om hier te rijden. We rijden door naar Ait-Ben-Haddoe, waar we de kashba bezoeken, die tegen de roze getinte zandstenenheuvel opgebouwd is.

P1080638P1080645

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kashba (groot huis) vervulden de rol van versterkte kastelen en boden de de bewoners, bescherming tegen aanvallen van buitenaf en tegen de kou. Een kashba werd bewoond door een persoon van aanzien of door een grote familie.

Vrijdag 14 december Tazantoute N 30 58.480 W 07 05.855 (10 km)

Het heeft de afgelopen nacht behoorlijk gewaaid, we lagen in ieder geval weer eens te schudden in ons bedje. Het zand stoof echt werkelijk overal heen en door, het raam van de cabine hadden we niet goed dicht gedaan, waardoor er in de cabine een behoorlijke laag zand verzameld lag. We gaan maar weer eens naar een camping en maken de cabine daar zandvrij en verder doen we niet veel vandaag.

Zaterdag 15 t/m dinsdag 18 december Barrage Al Masour Ad Dahbi N 30 57.515 W 06 45.353 (56 km)

We staan aan een prachtig stuwmeer, hier blijven we een paar dagen staan. We genieten van de rust en van de lokalen die hier komen vissen of gewoon van het prachtige uitzicht genieten.

DSC2651DSC2657

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas hebben we bij de vorige camping zoutwater getankt, bij het eerste kopje thee proefde ik het al, maar aangezien ik behoorlijk verkouden ben, dacht ik dat het daar aan lag. Maar ook Paul vond de thee niet echt te drinken en zo gebruiken we het flessenwater voor de thee en koffie. We kunnen precies tot dinsdag blijven dan is het water op en moeten we weer naar de bewoonde wereld om de watertank te legen en opnieuw te vullen met goed drinkwater.

Dinsdag 18 december Skoura N 31 03.012 W 06 34.577 (35 km)

Het dorp Skoura heeft een souk en daar doen we wat boodschappen voordat we naar de camping rijden die wel goed drinkwater heeft. Omdat het water maar heel langzaam uit de tank loopt duurt het de hele dag voordat hij weer leeg is. Net voordat het donker wordt is de tank leeg en is hij weer gevuld met goed drinkwater.

Woensdag 19 december Tamlalte N 31 26.843 W 05 58.372 (90 km)

Via de N 10 rijden we door naar de Dadelkloof, die echt adembenemend genoemd mag worden. We parkeren de Tierelier bij een hotel en kunnen nog een poosje heerlijk buiten in de zon zitten. Het restaurant van het hotel is gesloten en zo gaan we bij de buren maar wat eten. Het blijkt een guesthouse, waar maar weinig bezoekers komen, er wordt iemand opgetrommeld, die even later, buiten adem, komt aangerend en een beetje Engels blijkt te spreken. Zo krijgen we een heerlijke salade voorgeschoteld.

DSC2663DSC2667

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 20 december Ait Amelouk N 31 44.467 W 05 48.101 (49 km)

We rijden verder de kloof door, met het idee dat we straks weer terug rijden naar de N10. Net voorbij het kleine plaatsje M-Semrir worden we gewaarschuwd met gebaren dat de weg gesloten is. Als we stoppen verteld de man ons dat er twee wegen zijn naar Tamtattouchte en wel de de P 7104, die we niet kunnen nemen, omdat deze te smal is voor onze Tierelier. We kunnen wel de R 704 nemen, deze weg is van gravel maar wordt met machines onderhouden en zou zelfs voor personenauto's geschikt zijn. Het is wel een heel eind om, we besluiten om de sprong te wagen en deze weg te nemen. De vriendelijk man vraagt of we hem een stukje mee kunnen nemen naar zijn huis wat 3 km verderop ligt. Zo gaat Paul in het woongedeelte zitten en de man in de cabine. Onderweg verteld hij mij dat we wel bij hem voor de deur kunnen overnachten, de camping stelt niet veel voor en bij hem staan we ook zeker veilig. We besluiten om zijn aanbod aan te nemen en zo belanden we op een mooi plaatsje naast het huis van Moha. Natuurlijk moeten we thee komen drinken en later worden we uitgenodigd voor de lunch een heerlijk Berber-omelet en ook het diner (couscous) om acht uur mochten we niet overslaan. Dit alles gebeurd in een grote kamer waar totaal geen meubilair staat, er liggen wel dikke Berber-kleden op de grond en kussens langs de muren, waar je tegenaan kunt gaan zitten. Er staat een kleinbeeld televisie op een plastic tafeltje in de hoek en dat is het enige vermaak van de familie. 'Rkia de vrouw van Moha kookt in een apart huisje waar het erg donker is en weinig ventilatie, ergens op een plank staan de kruiden die ze gebruikt voor het eten. Moha en 'Rkia hebben twee dochtertjes Marwa van 5 jaar en de kleine Israe van negen maanden. Ook hebben ze een aantal schapen met veel lammetjes die gewoon in een hok op het erf staan en 's avonds als het koud wordt naar binnen gaan. We zien onderweg vaak vrouwen met enorme grote zakken hooi, voor de schapen, op hun rug lopen. Op het erf is een hurktoilet en douche in aanbouw, er wordt hiervoor een groot gat in de grond gegraven voor de afvoer van het water, eens in de zoveel tijd komt er dan een wagen en zuigt de put leeg, dit is sinds 3 jaar mogelijk voor die tijd was er gewoon niets.

De oudste dochter gaat naar school, ik mocht mee om haar naar school te brengen, helaas heb ik van de klas geen foto's kunnen maken. De juf, geheel in het zwart, haar gezicht was wel vrij, kroop meteen achter een pilaar toen ze het fototoestel zag. Nu maak ik nooit foto's van mensen zonder het te vragen dus toen ik liet merken dat ze zich geen zorgen hoefde te maken kwam ze weer te voorschijn. Van de kinderen mocht ik wel een foto maken, maar een klein meisje begon zo onbedaarlijk te huilen dat ik ook van de klas geen foto heb willen maken.

P1080664P1080669

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om acht uur melden we ons weer bij de familie en krijgen een heerlijke couscous voorgeschoteld. Na dit heerlijke diner lopen we terug naar de camper, waar juist de politie arriveert, we mogen niet in de camper overnachten, omdat het hier in dit gebied veel te gevaarlijk is. We moeten naar een camping een paar kilometer verderop, ja en dan is er een probleem, wij rijden niet in het donker en helemaal niet op een weg waar we nu bij staan. We mogen wel bij Moha thuis slapen en de auto langs de weg onbeheerd laten staan, dat is zeker geen probleem, er gebeurd niets met de auto. Natuurlijk laten we de auto niet onbeheerd een nacht langs de kant van de weg staan, dus zeggen we tegen de politie dat we bij Moha gaan slapen, nadat onze namen zijn genoteerd, verontschuldigen de agenten zich nogmaals voor de overlast en dat dit echt moet voor onze eigen veiligheid. Voordat ze wegrijden krijgen we nog een lekkere appel van ze.

Nu is het zo dat begin deze week 2 Scandinavische vrouwen vermoord zijn in de hoge atlas, niet ver vanwaar wij nu zitten. De politie is eigenlijk doodsbang dat dit nog eens gebeurd en is nu extra alert dat de toeristen echt wel veilig zijn. Voorlopig zullen we niet vrij kunnen kamperen, we hebben dan een te groot risico dat we, als het donker is, alsnog weggestuurd worden. Natuurlijk gaan we gewoon in de camper slapen, we doen de lichten niet aan en zo zitten we in het donker en maken we bijna geen geluid.

P1080672P1080682

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 21 december Tamtattouchte N 31 40.778 W 05 32.061 (109 km)

Na een heel rustige nacht, worden we 's morgens alweer begroet door Moha. Het blijkt dat de politie gisteravond om 11 uur nog contact heeft gezocht met hem, om te controleren of het nog goed ging met ons. Rond een uur of 2 heeft de politie nog rond de camper gelopen om te controleren of alles in orde was, wij hebben er niets van meegekregen en hebben gewoon heerlijk geslapen.

P1080693P1080700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moha en 'Rkia                                                                                            Daar die weg was echt niet leuk

 

Na een hartelijk afscheid van Moha 'Rkia en de kinderen rijden we dan richting Agoudal, de eerste 12 km zijn nog “asfalt”, maar daarna begint de ellende echt. De R 704 wordt helemaal niet met een machine onderhouden, grote stenen en grote gaten zijn veelal aanwezig. Gelukkig zijn wel de haarspeld bochten ruim genoeg zodat we ze in één keer kunnen nemen. De weg is verder erg smal en regelmatig rijden we langs diepe afgronden, hier moet geen tegenligger komen want dan heb je echt een probleem. Zo hobbelen we, we komen gelukkig geen tegenligger tegen, naar bijna 3.000 meter hoogte. De uitzichten zijn spectaculair, maar de weg vraagt toch wel onze meeste aandacht.

Na een aantal uur hebben we dan eindelijk Agoudal bereikt en krijgen we weer asfalt onder de wielen, wat een verademing.

We willen hier naar een camping maar die is eigenlijk te klein voor ons de toerit is smal en er is weinig manoeuvreer ruimte. We rijden door naar Tamtattouchte, waar we op een camperplaats gaan staan. We staan nu ook langs de weg, net als gister, maar blijkbaar is dit geen probleem voor de politie, we staan “betaald” en dan is het veilig zo zullen we maar denken.

Zaterdag 22 deceber t/m ?? Tinghir N 31 33.180 W 05 35.085 (51 km)

Voordat we naar camping Atlas rijden, willen we nog even boodschappen doen in Tinghir, er zou een kleine supermarkt zijn. Maar die blijkt niet meer te bestaan, we vinden een paar kleine buurtwinkeltjes, waar we wat nootjes en een zakje chips voor de kerst in slaan, een lekker stukje kaas of iets anders is hier gewoon niet te koop. Gelukkig hebben we wel wat wijn ingeslagen voor de kerst in Marrakesh, zodat we toch wel iets lekkers te drinken hebben.

P1080704P1080707

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plan is hier op de camping met kerst te blijven staan, er is een redelijke wifi zodat ik de site ook weer eens bij kan werken.