• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

Turkije

Turkije

Turkije

Turkije

De gele lijn is de route die we hebben gereden

Wij zijn van 26 april tot 5 september 2009 in Turkije geweest, we hebben het als een zeer gastvrij land ervaren. De Turken zelf zijn super vriendelijk en gastvrij, het is een heerlijk land om vakantie te houden. Qua natuur is het heel verschillend zo heb je in het noorden de Zwarte Zee, waar het wat koeler is en in het zuiden de Middellandse Zee, waar het in de zomer gewoon heet is. In het binnenland heb je heel veel bergen met prachtige meren, maar ook boerenland met heel kleine dorpjes waar we ons 50 jaar terug in de tijd wanen.

Wij hebben 8.928 km in Turkije gereden, over wat de kwaliteit betreft, heel goede, maar ook verschrikkelijk slechte wegen, maar als je je snelheid aanpast is er overal goed te rijden. De bergwegen zijn soms super steil met heel diepe afgronden. Er zijn tolwegen in Turkije, maar wij hebben er weinig gebruik van gemaakt en als wij het wel deden was de prijs zeer acceptabel. Buiten de steden is het vaak heel stil op de weg wat heerlijk rijden is, maar in de steden is het heel druk en chaotisch, er wordt veel geclaxonneerd, gewoon door rood licht gereden, zelfs door stadsbussen. Op vierbaanswegen, met gescheiden rijbanen, heb je grote kans op tegenliggers, van vrachtwagens tot paard en wagen. Sta je bij een stoplicht te wachten en er staat een auto links naast je, is er een grote kans dat hij voor je langs schiet en rechts af slaat. Kortom we hebben in deze vier maanden heel wat rijervaring opgedaan, je moet erg alert zijn en absoluut niet op je strepen willen staan.

Betaalmiddelen

In Turkije betaal je met de TL (Turkse Lira), 1 TL is +/- € 0,48, pinnen kun je bijna overal, vooral in de grotere steden, daar konden we ook gewoon in de supermarkt met onze pinpas betalen. Alleen in kleine dorpjes heb je vaak geen bank, daar kan je vaak ook niet met je pinpas betalen, zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt.

Wildkamperen:

Wat Wildkamperen betreft is Turkije een fantastisch land, je mag overal staan, in steden, dorpjes op de mooiste stranden, er wordt helemaal niet raar gekeken als je ergens de auto parkeert en voor de nacht blijft staan, sterker nog je wordt heel hartelijk ontvangen, met thee, melk of eieren. We hebben ons dan ook hier weer geen moment onveilig of ongewenst gevoeld.

Internet:

Wifi vind je bijna overal, vooral bij winkelcentra en benzinestations, veel campings zijn al voorzien van draadloos internet, zodat we zo vanuit de camper konden internetten.Een internetcafé is ook een aanrader, je mag zelfs, indien mogelijk, je eigen laptop gebruiken voor 1 TL konden we een uur internetten en kregen er vaak nog een kopje thee bij ook.