• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

12 september tot 6 oktober 2011

Maandag 12 en dinsdag 13 september Brisbane S 27 24.695 E 153 00.876 (128 km)

We rijden dwars door het drukke centrum van Brisbane, wat bestaat uit een paar hoge wolkenkrabbers en heel veel verkeer. We vinden een mooie plek om een paar dagen te blijven staan, dicht bij een winkelcentrum en niet al te ver van het centrum van Brisbane. We nemen de bus naar het centrum, wat wel een kostbare zaak is, maar verder zeer goed te doen. Zoals in de meeste steden in Australië rijdt in het centrum een gratis bus, waar je de hele dag zoveel als je wilt kan in en uitstappen. Wij maken ook gebruik van deze bus, de chauffeur is super vriendelijk en bied ons snoepjes aan. Ook weet hij precies waar de winkels zijn die wij speciaal zoeken en zorgt ervoor dat we daar komen waar we willen.

De eerste winkel is een fotozaak, waar ik eindelijk weer een spiegelreflex camera aanschaf, mijn Minolta camera is al een tijdje stuk, waarschijnlijk is hij wel te maken, maar dat kost tijd en dat hebben we niet, omdat we nooit lang op één plaats blijven hangen. Mijn keus is gevallen op een Sony A35, op deze camera passen de lenzen die ik al voor mijn Minolta heb, zo hoef ik geen dure lenzen aan te schaffen.

P1100615 [foto's website]

P1100613 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul schaft zich een nieuwe laptop aan, het toetsenbord van zijn oude heeft het begeven, heel veel toetsten doen het niet meer, wat heel vervelend werken is natuurlijk. De oude blijven we wel gebruiken voor navigatie, daar is hij nog uitstekend geschikt voor.

Dinsdagavond komen de Belgen ons nog even vergezellen, wat natuurlijk zoals altijd, weer gezellig is.

Woensdag 14 september Chinderah S 28 16.466 E 153 30.283 (197 km)

Na de zoveelste keer afscheid te hebben genomen van de Belgen, zij gaan met de motor Brisbane verkennen en wij rijden richting New South Wales (NSW). We rijden door de bergen, nee het zijn gewoon heuvels, helemaal niet hoog dus, maar deze zijn zo stijl dat je gewoon het idee hebt dat je in de bergen vertoeft.

Tegen de middag rijden we daadwerkelijk NSW binnen, voor ons een nieuwe staat in Australië, met weer andere wetten en regeltjes.

DSC00037 [1280x768]

Donderdag 15 september Mullumbimby S 28 33.009 E 153 30.859 (55 km)

Vandaag eerst maar naar de autoregistratie, er zal wel weer gekeurd moeten worden en de daarbij behorende rekening moeten worden voldaan. Groot is onze verbijstering dat we helemaal niets hoeven, in NSW is elke auto van overzee automatisch verzekerd en daar is geen keuring voor nodig. Wel wordt ons aangereden om een WA verzekering af te sluiten, iets waarvoor we meteen op zoek gaan. Maar dat is iets moeilijker, we lopen verschillende verzekeringskantoren af, maar niemand kan ons helpen. Voorlopig moeten we het doen met de verzekering van de “staat”.

Vrijdag 16 september Mallanganee S 28 53.944 E 152 44.440 (126 km)

Het voorjaar is hier begonnen, wat eigenlijk wel een beetje raar idee is, in Nederland zijn de eerste herfststormen al gepasseerd en hier wordt het voorjaar. Hoe meer we naar het westen rijden en hoger we in de bergen komen, zien we bomen die op het punt staan om uit te lopen of bomen die een prachtige bloesem hebben. We zien fresia's, madeliefjes, boterbloemen en zelfs de paardebloem, echt voorjaar dus. De lucht is soms zwaar van de bloemengeur. Ook zie je in de winkels dat de nieuwe voorjaarscollectie is gearriveerd, je vraagt je dan toch wel even af, wat is hier zo anders aan, iedere man draagt hier altijd een korte broek, gaat hij nu een lange dragen? Of de dames die dragen veel korte broeken, of een eenvoudig jurkje, ook zij zullen niet veel aan hun kleding veranderen.

DSC00109 [foto's website]P1100618 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag overnachten we op een lookout, waar het heel mooi is en heerlijk rustig, hier kan een camping niet tegenop.

Zaterdag 17 september Tenterfield S 29 03.372 E 152 00.909 (95 km)

Vandaag moeten we naar een camping, er is iets in het toilet gevallen en dat moet er dringend uitgehaald, voordat het de vermaler het begeeft. De hele pot moet eruit gesloopt, Arme Paul, hij is natuurlijk weer de pineut. De werkruimte is in het toilet zeer beperkt en dat maakt het er niet makkelijker op. Maar uiteindelijk staat het ding dan toch buiten en kan de boosdoener verwijderd worden. Natuurlijk wordt alles door mij even goed schoongemaakt en kan de pot weer terug geplaatst worden. Ach zo blijven we (Paul) bezig.

DSC00118 [foto's website]DSC00115 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 18 t/m dinsdag 20 september Bingara S 29 53.442 E 150 37.298 (235 km)

Deze dagen gebeurd er gewoon niet veel, we staan op een mooie plek vlak langs een rivier. De bewoonde wereld is een paar kilometer van ons verwijderd, er rijden hier bijna geen auto's, kortom en geweldige kampeerplek, tijd om een paar dagen te blijven staan. We wassen de auto met rivierwater en wonder boven wonder blijft het dit keer droog, dus we genieten nu eens een paar dagen van een mooie schone auto. Verder doen we wat kleine klusjes, er blijft altijd wel wat te doen, de rest van de tijd genieten we van het heerlijk kabbelende water wat vlak langs ons stroomt.

DSC00168 [foto's website]DSC00166 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00189 [foto's website]DSC00170 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 21 september Narrabri S 30 19.865 E 149 47.077 (120 km)

Via een schitterde omgeving rijden we naar het Mount Kaputar NP, daar is een een heel aparte rots te bewonderen, de Swan Rock. Deze rots lijk wel een romeins beeldhouwwerk, het zijn net allemaal pilaren aan elkaar geplakt zijn, heel bijzonder. Na dit bijzondere uitstapje, rijden we naar een camping, waar ik de was, in de diverse wasmachines gooi, zodat we maar 1 nacht op een camping hoeven te staan. Gelukkig droogt het hier allemaal heel rap, dus na een uurtje aan de waslijn te hebben gehangen kan alles weer fris in de kast en kunnen we er weer 14 dagen tegen.

DSC00264 [foto's website]DSC00230 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 22 september Bendemeer S 30 53.166 E 151 09.412 (220 km)

De heuvels worden hier wat serieuzer, het lijken wel bergen, we bereiken zelfs de 1300 meter. Het stijgings percentage mag er zeker zijn, regelmatig moeten we terug naar zijn 2 om boven te komen, dus snel gaat het zeker niet, maar hebben we de tijd.

 Vrijdag 23 september Ebor S 30 30.515 E 152 21.972 (148 km)

Na (alweer) een mooie rit, rijden we vroeg in de middag de kampeerplek op waar we vannacht blijven slapen. Ook deze ligt mooi aan een rivier en ver van enige bebouwing, heerlijk rustig dus. We wandelen door een bos en zien zelfs kangoeroes, maar die zijn al snel verdwenen als wij ook maar een beetje in de buurt komen, dus geen foto's. Eenmaal terug bij de camper, worden we getrakteerd op de mooiste vogels die in de rivier komen badderen en drinken.

DSC00387 [foto's website]DSC00307 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 24 september Thora S 30 25.553 E 152 46.752 (95 km)

Als we wakker worden, zien we nog weinig van het landschap er is mist, alles ziet wit van de dauw.

We zouden hier nog wel een dagje willen blijven staan, maar helaas we hebben geen bereik en onze kleinzoon Nils is jarig, hij wordt 9 jaar en daar moet voor gezongen worden. Omdat we met een tijdsverschil zitten van acht uur hebben we nog wel even de tijd om een wandeling te maken. We lopen eerst naar een lookout, het zal er ongetwijfeld mooi zijn, maar wij zien weinig van het uitzicht, omdat we in de wolken staan. We doen een pittige afdaling en komen bij een watervalletje, niet echt spectaculair maar het aardige ervan is, dat het pad pal langs de oever loopt en dat een paar km lang, dit maakt de wandeling weer even iets anders.

We rijden verder over een gravelweg naar een andere lookout, hier kan je bij helder weer wel 100 km ver kijken, de zon is inmiddels gaan schijnen dus dat moet goed komen. Maar eenmaal boven op de lookout, hebben wij maar een zicht van 10 meter, er hangt een wolk tegen de berg aan die ons het uitzicht ontneemt. Helaas betekend dat niet veel goeds en een uurtje later begint het inderdaad te regenen.

We rijden terug naar de bewoonde wereld en bellen naar onze kleinzoon Nils om hem te feliciteren en natuurlijk ons verjaardagslied te zingen, op deze momenten mis ik ze zo verschrikkelijk, dan zou ik zo naar huis willen vliegen en ze in mijn armen nemen om ze (bijna) dood te knuffelen. Maar goed het is niet anders en we zullen het met de verbinding moeten doen.

DSC00483 [foto's website]DSC00456 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 25 t/m dinsdag 27 september Macksville S 30 42.381 E 152 59.000

Het heeft bijna de hele nacht geregend, het is koud en kil, we rijden daarom maar snel de bergen uit, richting de kust, waar de temperatuur wat aangenamer zal zijn. Tegen de middag installeren we ons op een mooi plekje langs een rivier , we maken een korte wandeling en zitten voor de rest de hele dag binnen, het blijft regen. Ondertussen hebben we contact gehad met de Belgen, zonder dat we het wisten hebben we elkaar gister ergens gepasseerd, ze komen ook deze kant op, dus blijven we nog maar een dagje staan. Het is altijd gezellig met Greet en Patrick, we kletsen weer bij en maken er verder een gezellige dag van.

DSC00519 [1280x768]

In Macksville is er een Hot Rod show, dit is zijn old timers, helemaal opgeknapt, maar ze hebben bijna allemaal een V8 motor onder de motorkap zitten. Ook de remmen zijn aangepast, ze zijn allemaal voorzien van schijfremmen, het zijn nu felgekleurde oldtimers geworden, ach het is leuk om het een keer te zien. Er zijn werkelijk honderden van deze karretjes, zaterdag wordt de hoofdstraat afgesloten en dan wordt daar een grote show gegeven, iedereen kan dan alle wagens bewonderen en fotograferen. Wij nemen alleen een voorproefje net buiten het dorp, waar een behoorlijk aantal “old timers” te bewonderen valt.

DSC00525 [foto's website]DSC00521 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00547 [foto's website]DSC00531 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat het later geworden is dan we dachten, besluiten we terug te keren naar de plaats waar we vanmorgen zijn vertrokken, we lenen van de buren een kano en varen een klein stukje over de rivier, wat weer een ervaring op zich is.

DSC00570 [foto's website]DSC00567 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00583 [foto's website]DSC00581 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 28 september Point Plomer S 31 18.791 E 152 58.279 (112 km)

We nemen weer voor de zoveelste keer afscheid van Patrick en Greet, we zullen elkaar waarschijnlijk in Sydney weer ontmoeten. Er staat een jong Nederlands stel vlak bij ons, we komen met ze aan de praat en voor dat we weten staan we een uur met ze te kletsen. Ellen en Jesse, zijn hier nu voor een jaar en gaan voor nog een jaar. Hun huis is een oude auto, maar die is intussen zo vol, dat er nu een tent gekocht is waar ze in slapen. Dit is echt budget reizen, maar zo kunnen ze het wel lang volhouden, soms werken ze een paar maanden en dan trekken ze weer verder. Wij hebben grote bewondering voor deze manier van leven, ze stralen gewoon geluk en rust uit, je moet dat wel kunnen.

We rijden een mooie route, met als klap op de vuurpijl een gravelroad, maar deze is zo slecht, dat we van het ene gat uit, meteen het andere gat weer in gaat en dat met 4 wielen tegelijk. Zo sukkelen we met een gangetje van 15 km per uur langs de weg, al schuddend en bonkend, phh wat een rotweg. Daarbij is het gaan regenen en stormen, het lijkt wel herfst. Maar als we bij de camping aankomen is het er geweldig mooi, we staan pal aan zee en door de storm worden de golven hoog opgedreven, een geweldig gezicht en dat allemaal gewoon vanuit onze luie stoel.

DSC00618 [foto's website]P1100682 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellen en Jesse, een leuk stel                                                                                                           zeevissen in de storm en regen

Donderdag 29 en vrijdag 30 september Port Macquarie S 31 27.526 E 152 55.981 (101 km)

Het heeft de hele nacht geregend en gestormd, ondanks de mooie plek besluiten we om verder te rijden, we hebben geen zin om de hele dag binnen te zitten. Daarbij komt nog, dat er geen zon is, dus de batterijen worden niet door de zon opgeladen, normaal is dat niet zo erg als we genoeg benzine hebben voor het aggregaat, maar dat is op, dus tijd om te vertrekken. We moeten dezelfde gravelroad weer terug, maar we weten waar we aan toe zijn en rijden rustig al hotsend en botsend naar de asfaltweg toe, waarna de snelheid behoorlijk toeneemt.

Port Macquarie is een aardig stadje, je mag er zelfs langs het strand staan en wild kamperen, iets wat wij doen natuurlijk, heerlijk rustig, alleen de zee die je hoort een geweldige plek om te staan, we doen dat ook 2 nachten.

We gaan op “gasjacht”, het gas is nu helemaal op, de 3 flessen van 6 liter zijn alle 3 helemaal leeg. Gelukkig hebben we nog, voor de aller hoogste nood, een campinggasfles en een brander gekocht in Kuala Lumper, die komt nu goed van pas. Van Peter hadden we een adres opgekregen van een vriend, die ons wel zou kunnen helpen aan een adapter, maar helaas deze man is niet thuis, we rijden zelfs naar zijn huis maar alles zit potdicht, hij met vakantie. We moeten wat anders verzinnen, we rijden diverse bedrijven af, iedereen wil ons graag helpen, maar toch lukt het niet. Als we dan besluiten om een Australische gasfles te kopen, blijkt dat die weer niet op onze aansluitingen passen, zelfs als we een andere gasslang en drukregelaar kopen past het niet op onze aansluiting naar het gasstel toe. Het schroefdraad is of juist de andere kant op, of veel fijner als dat van ons, zo verlaten we Port Macquarie alsnog zonder gas. We gaan in Sydney verder met onze zoektocht.

DSC00640 [foto's website]DSC00631 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 1 oktober Boolambayte S 32 28.255 E15219.592 (216 km)

Er gebeurd vandaag niet veel, we rijden door de bergen, maar het weer is ronduit slecht, waardoor we weinig van het mooie landschap zien. Na een goede gravelroad van 10 km parkeren we op een camping, waar we niets hoeven te betalen omdat het weer zo slecht is.

DSC00644 [1280x768]

Zondag 2 t/m 6 oktober Sydney S 33 42.194 E 151 11.171 (246 km)

Het heeft de hele nacht geregend en nu komt de regen nog steeds met bakken uit de hemel zetten, daarbij is het zo koud, dat we de kachel maar weer opstoken. We besluiten om direct naar Sydney te rijden, niks geen mooie routes, gewoon over de snelweg, er is verder toch niets te zien.

We parkeren op St Yves showground, dit is een soort camping, er zijn toiletten, wat verwaarloosde douches, stroom, water en wat zeker belangrijk is, redelijk dicht bij de stad. Voor AU$ 20,--, lekker tussen de bomen en heerlijk rustig, een zeer goede plek.

Greet en Patrick staan hier al een paar dagen en we maken er meteen een gezellige avond van. Op maandag gaan we de stad in met het openbaarvervoer, we nemen de bus en trein en komen, na ruim een uur reizen, middenin het centrum uit. De sightseeingbus is voor ons vandaag, we laten ons samen met de Belgen door heel Sydney rijden, diverse keren stappen we uit en genieten van deze relaxte stad.

DSC00673 [foto's website]DSC00666 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00723 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Operahouse is inderdaad indrukwekkend, het plein wat ervoor ligt is autovrij en een heel aparte plek om te zijn, er hangt een heel gezellig sfeertje, je moet er geweest zijn om te begrijpen wat ik bedoel. De terrasjes zitten vol met toeristen er staan overal bankjes langs het water die bijna allemaal vol zijn, iedereen zit van het voorjaarszonnetje te genieten.

Als we terug gaan naar de camper is de laatste bus al vertrokken, omdat het een nationale feestdag is, stopte deze rit al om 6 uur, we nemen een taxi wat op zich weer eens wat anders is.

De volgende dag ben ik jarig en dat vieren we samen met de Belgen, we gaan uit eten in Darling Harbor, ook al zo'n bijzondere plek, waar alles zo gemoedelijk gaat. Het eten is super lekker en we genieten van de stad, het is een mooie plek om je verjaardag te vieren. Verder wil ik iedereen bedanken die mij heeft gefeliciteerd met mijn verjaardag, via mail, kaartjes en skype, het geeft een goed gevoel dat mensen aan de andere kant van de wereld, nog aan mijn verjaardag denken. Dank jullie wel!!!

Op woensdag nemen we weer eens afscheid van de Belgen, we denken niet dat we ze nog tegen gaan komen. Zij verschepen eind van de maand naar België en hebben nog een stukje te rijden naar Melborne, terwijl het rustig aan doen.

Wij hebben nog het een en ander te regelen in Sydney, ten eerste moeten we op “gasjacht”, alle tanks zijn nu echt leeg en de noodvoorraad campinggas is ook bijna op. Paul gaat op de fiets diverse adressen af en komt helemaal afgepeigerd terug, de weg was zo stijl, dat hij voor zijn gevoel een zware bergetappe gefietst heeft. Hij is zelfs aangevallen door een grote zwarte vogel, dat rare beest heeft zelfs een gaatje in Paul zijn hoofd gepikt en wilde van geen wijken weten. Dit hele avontuur heeft geen gas opgeleverd, maar wel een adres aan de andere kant van de stad. De Australiërs zijn altijd zeer behulpzaam, als je je niet kunnen helpen dan geven ze je steevast een adres waar het wel zou kunnen lukken. We gaan met de camper naar dat adres, eerst wil men ons niet helpen omdat er niet aan particulieren wordt geleverd. Maar dan komt de baas erbij, hij heeft ooit zelf geen gas kunnen krijgen, toen hij met zijn boot in Europa was en snapt precies met welk probleem wij zitten. Hij zet meteen wat medewerkers aan het werk om allerlei koppelingen te halen, zodat we gewoon onze eigen flessen kunnen vullen, maar helaas geen koppeling past. De schroefdraad is tegendraads of fijner van draad, iets waar we al diverse keren tegen aangelopen zijn, wat inhoud dat we definitief onze flessen niet kunnen vullen in Australië. Een andere oplossing is de slangkoppeling passend maken op onze aansluiting in de camper en dat is geen probleem, er wordt een nieuwe drukregelaar gepakt met daaraan een slang, deze drukregelaar past op een Australische gasfles, de aansluiting van onze slang wordt er afgehaald en op professionele wijze op de nieuwe slang gezet. Probleem opgelost, nu nog even een nieuwe fles kopen en gas vullen en we hebben voor Australië geen gas probleem meer. Wij zijn de hele dag blij dat we weer gewoon kunnen koken en voorlopig wat dat betreft ons geen zorgen hoeven maken. Gelukkig zijn er in Australië veel mensen die je graag willen helpen en met je meedenken, ook al kost dit wat tijd en moeite, ze doen het graag en wij zijn daar heel blij mee.

DSC00657 [1280x768]

De volgende dag gaan we nog een aantal verschepingsmaatschappijen af, voor verscheping naar noord of zuid Amerika, Canada is ook een mogelijkheid of eventueel Afrika. We weten nog niet precies wat we gaan doen het hangt allemaal af van de prijzen van de verscheping. Hierover meer in het volgende verslag.